Menu

Onderzoeker Adelante heeft de wetenschappelijke wereld aan haar voeten

11 augustus 2015

Onderzoeker Dr. Rilana Cima ontving in juli van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een zogenoemde Veni-beurs. Zij ontving deze beurs voor haar onderzoeksvoorstel ‘Facing Tinnitus: A fear-conditioning approach to chronic tinnitus suffering’. Deze beurs erkent op hoog niveau dat dit voorstel internationaal gezien zeer toonaangevend is en zal dus een aanzienlijke en innovatieve impact hebben. 

Inhoud Veni-beurs en onderzoek
De Veni-beurs is gericht op excellente onderzoekers die pas gepromoveerd zijn. Ze staan aan het begin van hun wetenschappelijke carrière en hebben een uitzonderlijk talent voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoeksvoorstel van Dr. Rilana Cima is beoordeeld als een voorstel van het hoogst haalbare kwaliteitsniveau: “Mijn project heeft als voornaamste doel de minder voor de hand liggende stelling te toetsen dat niet het tinnitusgeluid zelf, maar eerder tinnitus-gerelateerde vrees en misinterpretaties de aanhoudende tinnitusklachten verklaren.” Het onderzoek zal vanaf 1 januari 2016 uitgevoerd worden door Adelante, de Universiteit van Maastricht en de Katholieke Universiteit Leuven. 

Kenniscentrum Adelante
Ongeveer 3 tot 5 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van tinnitus (oorsuizen), waarvan een groot deel in ernstige vorm. Tinnitus, de voortdurende waarneming van een fantoomgeluid, kan patiënten zodanig belemmeren dat hun kwaliteit van leven wordt aangetast. Om dit aan te pakken zijn onderzoeken zoals die van Dr. Rilana Cima voor Adelante van onschatbare waarde. Het is cruciaal dat de behandelingen wetenschappelijk getoetst zijn. Het kenniscentrum van Adelante werkt daarom hard aan constante verbetering en vernieuwing van het diensten- en zorgpakket. Dit doet zij in samenwerking met zorg- en onderwijspartners. Een beurs als deze is vanzelfsprekend een enorme stimulans voor het onderzoeksklimaat binnen Adelante.

Met eventuele vragen over dit bericht kunt u zich wenden tot: Anne van der Linden, Communicatieadviseur Adelante, 06-51097792

Afgelopen week publiceerden Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad een artikel over dit onderwerp:

Het Belang van Limburg: Oorsuizingen kun je zoals een spinnenfobie behandelen
Het Nieuwsblad: Oorsuizen zit tussen de oren

<toon alle berichten