Menu

“Elke CVA-cliënt verdient goede individuele zorg”

12 januari 2017

Danny Mennen (32) uit Geleen werkt als gezondheidszorgpsycholoog,‘GZ-psycholoog’, voor behandelteam 3 van Adelante. Dit multidisciplinaire behandelteam is gespecialiseerd in hersenletsel. Danny richt zich op cliënten met een beroerte, ook wel CVA genoemd. Danny: “Ondanks de grote impact en vaak verregaande gevolgen, kijken wij niet alleen naar de beperkingen maar vooral ook naar de mogelijkheden van de cliënt.” 

CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. Vrij vertaald: ongeluk in de hersenbloedvaten. Een beroerte, ook wel hersenbloeding of herseninfarct genoemd, heeft vrijwel altijd uitvalsverschijnselen zoals een verlamde arm, scheve mond of moeilijk praten tot gevolg. Vaak treden ook cognitieve veranderingen (veranderingen in de denkfuncties, red.) en gedragsveranderingen op en is de emotionele impact fors. Revalidatie bij Adelante is gericht op het opnieuw oppakken van het leven in al zijn facetten, dus bijvoorbeeld ook werk en gezin.

Danny werkt ruim vijf jaar bij Adelante. "Ik heb na mijn studie Psychologie aan de Universiteit van Maastricht enkele jaren gewerkt als basispsycholoog in de chronische zorg, maar dat is toch echt heel anders. Destijds behandelde ik cliënten die al lange tijd problemen ervaarden, nu ontmoet ik cliënten soms al twee of drie dagen na een CVA. Cliënten zijn dan vaak nog ontredderd, ze realiseren zich nog niet wat hen overkomen is. Een CVA is niet alleen lichamelijk maar zeker ook geestelijk een heel zware klap. Bij dit laatste kom ik als GZ-psycholoog om de hoek. Ik zie veel klinische cliënten, die hier opgenomen zijn voor hun revalidatie, maar ook cliënten die bij Adelante komen voor een dagbehandeling.”

Lees verder.

 

Danny Mennen_header

<toon alle berichten