Menu

Jeanine Verbunt over Graded exposure: ‘De angst voor pijn bij beweging wegnemen’

26 januari 2017

Een interview met Jeanine Verbunt, hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit Maastricht, revalidatiearts bij Adelante en een van de auteurs van het nieuwe boek Graded Exposure, op fysioactueel.nl.

"De inzichten rond exposure bij pijn bij bewegen zijn aan veranderingen onderhevig, stelt Jeanine Verbunt, hoogleraar revalidatiegeneeskunde aan de Universiteit Maastricht, revalidatiearts bij Adelante en een van de auteurs van het nieuwe boek Graded Exposure, een cognitief gedragsmatige aanpak van chronische pijn. ‘Moet je mensen met angst voor bepaalde bewegingen geleidelijk blootstellen aan de beweging of juist meteen? De opvattingen hierover veranderen onder meer onder invloed van wetenschappelijk onderzoek. Uiteindelijk is het belangrijk dát de patiënt eraan wordt blootgesteld."

Op de afdeling Revalidatie van Adelante locatie Maastricht Universitair Medisch centrum+ is de exposurebehandeling verder ontwikkeld en toepasbaar gemaakt voor een brede groep mensen met chronische pijn. In het boek Graded Exposure wordt beschreven hoe therapeuten inzicht krijgen in de cognitieve gedragsmatige behandelstrategie bij langdurige pijnklachten aan het bewegingsapparaat waarbij de angst voor het bewegen verhoogd is. Iedere fysiotherapeut kent dit fenomeen en wordt regelmatig geconfronteerd met de vraag hoe hij de patiënt zo ver krijgt te bewegen als hij letterlijk door angst wordt ‘verlamd’.

Lees het volledige interview.

Lees meer over Graded Exposure.

Cover Graded Exposure

<toon alle berichten