Menu

Zo lenig dat het pijn doet?

23 januari 2017

Uit onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM.

Als je hypermobiel bent, ben je meestal heel lenig. Sommige mensen hebben echter last van het lenig zijn: Mensen met het hypermobiliteitssyndroom of het Ehler Danlos hypermobiliteitstype zijn heel lenig en hebben pijnklachten aan spieren en gewrichten. Daarnaast hebben ze vaak nog andere klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid.

Wat maakt nu dat iemand met het hypermobilititssyndroom/Ehler Danlos hypermobiliteitstype zich met name beperkt voelt in het dagelijks functioneren? En wat is het effect van bestaande behandelingen (fysieke training en ook gedragsmatige gerichte behandelingen) op de ervaren beperkingen in het dagelijks leven?

Om dit te onderzoeken verrichtte een internationale onderzoeksgroep (met onderzoekers uit Nederland, België en Denemarken) een systematische review om de beschikbare wetenschappelijke kennis op dit gebied op een rij te zetten. Mark Scheper, onderzoeker bij het AMC en de Hogeschool van Amsterdam was trekker van het onderzoek. Vanuit het expertisecentrum Adelante/UM werkten Eugene Rameckers en Jeanine Verbunt mee.  

De wetenschappelijke literatuur leverde 714 artikelen op dit onderwerp; 21 daarvan bleken zo relevant dat de gegevens daarvan in een nieuwe analyse (meta-analyse) werden meegenomen. Zowel fysieke (pijn, uithoudingsvermogen, spierkracht, vermoeidheid, veranderingen in de bewegingszin, multisysteemfactoren) als gedragsfactoren (depressie, angst, psychologische stress) werden in de analyse bekeken. Uit de resultaten blijkt dat met name vermoeidheid, psychologische stress maar ook pijn een samenhang laten zien met de mate waarin iemand zich beperkt voelt in het dagelijks leven. 

Uit de analyse naar de huidige behandelingen bleek dat de onderzoeken, die op dit moment op dit onderwerp verschenen zijn, nog geen evidente impact laten zien op het verminderen van ervaren beperkingen in het dagelijks leven. Het is dan ook van belang om op dit terrein nog verder onderzoek te doen.

Een artikel over dit onderzoek werd gepubliceerd in het december nummer van het internationale tijdschrift Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. Het artikel met de titel “Disability in Adolescents and Adults Diagnosed With Hypermobility-Related Disorders: A Meta-Analysis”, is op deze website te vinden.

Hypermobiliteittesten

 

 

 

 

<toon alle berichten