Menu

Nieuw: Amerikaanse versie van PHODA-youth

6 februari 2017

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM.

PHODA-youth is een door het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie van Adelante/UM ontwikkeld meetinstrument om pijn gerelateerde angst bij jongeren met pijn te meten. De oorspronkelijk Nederlandstalige PHODA-youth is nu ook verschenen in een Amerikaanse versie. De Amerikaanse versie van PHODA-youth is onlangs gepubliceerd in het vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschrift Pain. Dit instrument is ontwikkeld om revalidatieteams, die jongeren met pijn behandelen, te ondersteunen in het uitvoeren van de graded exposure behandeling.

In een samenwerkingsverband tussen Harvard Medical School in Boston, U.S.A., en het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie Adelante/UM werd dit oorspronkelijk Nederlandstalige instrument omgezet tot een U.S.A.-versie. De toepasbaarheid van de PHODA-youth U.S.A. werd vervolgens onderzocht in de revalidatiebehandeling van jongeren met pijn in het Children’s Hospital in Boston. Net zoals de Nederlandse  PHODA-youth, bleek ook de Amerikaanse versie goed bruikbaar om de mate van angst bij chronische pijn in adolescenten in kaart te brengen. Resultaten zijn sinds vorige week online beschikbaar in het vooraanstaande internationale wetenschappelijke tijdschrift Pain.

De Nederlandstalige PHODA-youth is verkrijgbaar bij het Expertisecentrum Pijn en Revalidatie van Adelante/UM en is hier te vinden. Het volledige artikel over de PHODA-youth U.S.A. versie in het tijdschrift Pain is hier te vinden.

PHODA-youth

<toon alle berichten