Menu

Chris ten Berge

“Ik kies voor het positieve!”

2016 - Chris ten Berge (42) uit Hulsberg is getrouwd en heeft een zoontje van zeven. Rondvraag bij Adelante leert dat Chris zo ongeveer bij de inboedel hoort. Chris komt al ruim tien jaar bij Adelante en is een bekend en graag gezien gezicht. Hij revalideert, heeft onderhoudstherapie, sport en doet vrijwilligerswerk bij het Adelante Sportloket. Chris is een sporter in hart en nieren. Hij is één van de deelnemers van Adelante aan hardloopevenement Wings for Life.

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Sport & Bewegen

 

Wings for Life

Hockey, ijshockey, rolstoelhockey, rolstoeltennis, rolstoelrugby, en nu een hardloopwedstrijd rollen; geen sport is Chris vreemd. “Alle sporten in teamverband vind ik fantastisch”, vertelt Chris. “Een gevoel van samen, samen voor een doel gaan; dat is fijn. Er wordt bij het sporten niet gekeken naar iemands beperkingen. Iedereen is gelijk. Er wordt rekening met elkaar gehouden en dat is heel mooi om te zien.” Chris vindt het niet alleen allemaal erg leuk, hij is ook nog eens goed. Met rolstoelhockey heeft hij zelfs in het nationale team gespeeld.

De knop om
Chris is geboren met achondroplasie, de meest voorkomende vorm van dwerggroei. Het kraakbeen van de armen en benen kan bij achondroplasie niet goed in bot worden omgezet. De armen en benen blijven daardoor kort. Chris kon tot tien jaar geleden gewoon lopen en sporten. Tot het moment dat de zenuwen in zijn ruggenmerg in vernauwing kwamen. “Het begon met een doof gevoel in mijn voeten. Tegen de verwachting in kon ik echter al snel niet meer lopen en moest ik verder in een rolstoel. Een flinke omschakeling. Ik kan nog wel lopen, maar daar moet ik zo bij nadenken dat ik de wereld om me heen niet meer zie. Het overgrote deel van de dag breng ik daarom in mijn rolstoel door.” Chris blijft echter positief: “Ik heb al snel een knop om gezet en mijn situatie geaccepteerd. Ik probeer overal het positieve van in te zien en naar mogelijkheden te kijken. Zo probeer ik het beste uit mezelf te halen. Ik ga lekker naar buiten, wandel met de hond, doe veel op de school van mijn zoontje, sport, werk... Ik kies voor het positieve!”

Fit bij Adelante
Chris revalideert sindsdien bij Adelante. Hij krijgt onderhoudstherapie in de vorm van veel sporten en oefeningen. “Dat heb ik erg nodig. Als ik niet keihard oefen neemt mijn fitheid heel snel af. Ik sport dus een aantal keren in de week en doe veel oefeningen op eigen initiatief bij Adelante in Hoensbroek. Eens per maand heb ik een overleg met mijn behandelend arts en maken we een plan van aanpak. Dat werkt heel prettig”.

Rollen voor dwarslaesieonderzoek
Chris gaat op zondag 8 mei voor de eerste keer Wings for Life rollen. Chris: “Via rolstoelrugby bij Adelante kwam ik in contact met fysiotherapeut Boris Hellenbrand. Boris vertelde me over Wings for Life, een mooi hardloopevenement waar ook rolstoelers aan mee mogen doen. Bij dit evenement lopen en rollen wereldwijd mensen voor een goed doel. De opbrengst gaat volledig naar onderzoek naar het genezen van dwarslaesies. Overal ter wereld starten deelnemers op hetzelfde moment aan de run. De race is over zodra de rijdende finishlijn hen inhaalt. Ik vind het een bijzondere wedstrijd, en natuurlijk een mooi doel. Ook ik heb een incomplete dwarslaesie, en elke vorm van onderzoek is welkom. Ik ben overigens geen hardloper of wheeler. Maar toch vind ik het een uitdaging om mee te rollen, met name weer vanwege het teamverband. Iets met een groep is altijd goed! Adelante doet mee met een team; en samen gaan we voor een zo lang mogelijke run. Ik heb nog een aantal weken om te trainen. En dat is nodig, want ik gebruik spiergroepen die ik normaal niet gebruik en ik wil geen blessures oplopen. En natuurlijk wil ik niet afgaan!”

Go with the flow
Chris is verplicht om deel te nemen aan Wings for Life in zijn basisrolstoel. “Het is geen wheelerwedstrijd. Het wedstrijdreglement schrijft dit voor; rolstoelers moeten ongeveer even snel zijn als hardlopers. Het wordt dus go with the flow; ik wil echt het ‘samen-gevoel’ ervaren en aan het eind een goed gevoel aan de wedstrijd overhouden. Ik heb liever spijt van dingen die ik gedaan heb, dan dingen die ik niet gedaan heb.”

Doe ook mee
Chris roept jou op om mee te doen met Wings for Life. ”Laat je zien, doe je ding. Je krijgt niet elke dag de mogelijkheid om mee te doen aan een laagdrempelig sportevenement als dit.” Adelante is nog op zoek naar deelnemers voor het Adelante team. Beginnende hardlopers of gevorderden, met of zonder rolstoel; iedereen vanaf 16 jaar mag meedoen. Meld je voor 25 april a.s. aan via b.hellenbrand@adelante-zorggroep.nl. Adelante vergoedt het volledige inschrijfgeld van deelnemers die meedoen met het Adelante team.