Menu

Jan Bronzwaer

“Langzaam keerde het vertrouwen in mijn lijf na de hartrevalidatie terug en werd ik sterker.”

2016 - "Meer dan 20 jaar had ik last van hartritmestoornissen. Na een hartoperatie werden de klachten intenser. Ik durfde niets meer en verkrampte haast in mijn leven. Revalidatie bij Adelante had een positieve uitwerking. Ik merkte dat mijn lichaam genas. Maar vooral ook merkte ik dat bewegen goed voor mij was – dat gevoel kende ik niet. Langzaam keerde het vertrouwen in mijn lijf terug en werd ik sterker. Na mijn revalidatie ben ik bij Adelante blijven sporten. Een keer in de week zwem ik en ik sport met de cardiogroep. Dit is een hechte club waarin ook nieuwe leden zich snel thuis voelen. We zitten gewoon allemaal in hetzelfde schuitje. Dat schept een band. Samen sporten we met veel plezier. Daar wil ik nooit meer mee stoppen."

Meer informatie verwant aan dit onderwerp?

 

Hartrevalidatie

 

Guido Verkerk

U ondervindt na uw hartinfarct, hartoperatie of andere ingreep nog steeds klachten. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn die u beperken in het dagelijkse leven, zoals ademhalingsproblemen of pijn op de borst. Maar hartklachten kunnen ook leiden tot emotionele en sociale problemen. U vindt het bijvoorbeeld moeilijk om de draad van uw leven weer vol vertrouwen op te pakken. Het hartrevalidatieprogramma van Adelante kan u op weg helpen. Het programma is bedoeld voor volwassenen - van jong tot oud - die met hun hartklachten zo zelfstandig mogelijk willen functioneren en aan het maatschappelijke leven willen deelnemen.

Voor wie is complexe hartrevalidatie bestemd?

U komt in aanmerking voor het complexe hartrevalidatieprogramma van Adelante wanneer u herstellend bent van een hartinfarct of wanneer u een medische ingreep hebt gehad. U bent bijvoorbeeld gedotterd, u heeft een bypass of hartoperatie ondergaan of bij u is een pacemaker of ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) geplaatst. Ook mensen met een aangeboren hartziekte, een ziekte van de hartspier (Cardiomyopathie) of mensen die moeten leren omgaan met hartfalen of hartritmestoornissen kunnen deelnemen aan het programma. Eventuele andere gezondheidsproblemen zijn meestal geen belemmering.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Het belangrijkste doel van complexe hartrevalidatie is dat u alle vaardigheden die u tijdens de revalidatie leert en doet, thuis en eventueel ook op uw werk gaat toepassen. Ook uw naaste familie speelt een actieve rol in de behandeling; de hartklachten hebben immers ook invloed op hun leven. Wanneer u zich zorgen maakt of u nog zelfstandig kunt blijven wonen, bekijken de therapeuten dit eveneens met u en uw familie. Ook bieden zij begeleiding bij bijvoorbeeld het aanvragen van eventuele hulpmiddelen en voorzieningen.