Menu

Jef Beugels

“Mijn truc is dat ik met sporten altijd kijk naar wat ik wel kan!”

“In 2008 heb ik mijn heup gebroken. Blijkbaar zijn de klachten nooit genezen, want na de behandeling kon ik steeds moeilijker lopen, niet meer staan en ben ik uiteindelijk op een rolstoel aangewezen. Twee dagen in de week ben ik in Hoensbroek voor fysiotherapie, een dag in de week sport ik. Het kost veel energie en doet soms zelfs pijn, maar het is de moeite waard. Beweging houdt het lijf soepeler en fit. Dat is ook belangrijk als je een beperking hebt. Ik blijf bovendien in conditie om mijn passie, boogschieten, te kunnen beoefenen. En ik word steeds sterker. Dat is maar goed ook, want hoe slechter mijn heup wordt, des te zwaarder zijn de transfers van bijvoorbeeld de auto naar de rolstoel. Mijn truc is dat ik bij het sporten altijd kijk naar wat ik wel kan. Die positieve aanpak brengt mij vooruit!”

Meer informatie over onderwerpen verwant aan dit verhaal?

 

Sport & bewegen

Adelante stimuleert revalidanten meer te gaan bewegen. In het sportgezondheidscentrum zijn hiervoor allerlei sporten en bewegingsactiviteiten mogelijk. En via het ‘sportspreekuur’ helpen ze mensen met een lichamelijke beperking bij hun zoektocht naar een geschikte sportschool in hun eigen woonomgeving. Want beweging is niet alleen tijdens de revalidatie maar ook daarna erg belangrijk!

De bewegingagogen van Adelante trekken alles uit de kast om revalidanten tijdens hun revalidatie voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijk functioneren in de maatschappij. Hiervoor verzorgen zij diverse trainingen, zoals rolstoelrijden, fietstherapie, valtraining en krachttraining. Intussen wordt ook steeds duidelijker hoe belangrijk het is om na de revalidatieperiode in beweging te blijven. Sporten is goed voor de conditie, je ontspant en het heeft ook een sociale functie. Daarom organiseert Adelante elk jaar een watersportweek en een sport- en doedag. En zowel revalidanten als ex-revalidanten kunnen bij Adelante speciale sporten beoefenen, zoals dwarslaesiezwemmen, ‘nordic walking’, rolstoeltennis en boogschieten. Ook mensen die niet bij Adelante gerevalideerd hebben kunnen hieraan deelnemen.

Visie op Sport
Met het project ‘Visie op Sport’ wil Adelante sport en beweging duidelijker integreren binnen de revalidatie én meer aandacht besteden aan de nazorg op het gebied van sport. Hiervoor zijn in het sportgezondheidscentrum een aantal nieuwe sporten geïntroduceerd, zoals rolstoelbasketbal en zitbadminton. Omdat niet iedere ex-revalidant in staat is om naar Hoensbroek te komen voor beweging is daarnaast in samenwerking met Gehandicapten Sport Nederland een database ontwikkeld van zoveel mogelijk sportfaciliteiten in Limburg, waar ook gesport kan worden. Eventueel met begeleiding vanuit Adelante.

Sportspreekuur
Om de adviserende dienstverlening op het snijvlak van revalidatie en sport verder uit te breiden, heeft Adelante het ‘sportspreekuur’ geopend. Hier kunnen patiënten met lichamelijke beperkingen die nooit bij Adelante hebben gerevalideerd, zoals personen met knie- of heupprotheses, samen met de revalidatiearts onderzoeken welke mogelijkheden zij hebben op het gebied van sport en bewegen. Meteen wordt ook bekeken waar deze persoon in zijn woonomgeving het beste sportief aan de slag kan.